Zdravotní sestra jako vztahová osoba - Hauptová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato bakalářská práce se věnuje tématu zdravotní sestry jako vztahové osoby pacientů na dětských psychiatriích. Teoretická část seznamuje čtenáře s pojmy attachmentu, daného nemocničního prostředí, vztahu mezi zdravotnickým personálem a pacientem a také zejména citovými deprivačními aspekty. Praktická část je provedena v kvalitativním designu, a to pomocí polostrukturovaných rozhovorů. Hlavním cílem rozhovorů je vnímání vztahování se pacienta ke zdravotní sestře při dlouhodobějších pobytech na dětských psychiatriích, práci se vztahovými a jinými potřebami pacientů a celkový pohled zdravotnického personálu na možnosti kooperace s projevy a následky v chování u pacientů, kteří se dostali v životě do deprivačních podmínek. Výsledky se také vztahují k výzkumným otázkám a celkovému obrazu zdravotních sester na dětském psychiatrickém oddělení.
Nurse as attachment figure
Keywords: potřeby; Attachment; psychická deprivace; hospitalizované dítě; dětská psychiatrie; needs; Attachment; psychological deprivation; hospitalized child; children's psychiatric department