Logistická optimalizace přesunu techniky a osob v rámci Armády ČR - Vondráčková, Martina (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zaměřuje na logistické odvětví dopravy, převážně na nákladní dopravu a částečně i na vojenskou dopravu v České republice. Teoretická část práce je věnována historii dopravy, popisu nejčastějších druhů dopravy, jejich výhod a nevýhod pro uživatele ale i společnost. Dále je doplněna o vymezení pojmu vojenská logistika a doprava, seznámení s orgány, které se podílejí na zabezpečení vojenské dopravy, rizika spojená s vojenskou přepravou. Praktická část se zabývá modelovými příklady převozu vojenské techniky vybranými dopravními prostředky (za pomoci vlastních sil, nebo využitím smluvních dopravců). Cílem bakalářské práce je provedení tří modelových vojenských přeprav, a to, vlastními vojenskými prostředky po silnici, přepravou po železnici prostřednictvím ČD Cargo a nezávislým smluvním dopravcem. Závěrečná část patří zhodnocení těchto tří metod a následnému výběru nejhospodárnějšího modelu pro využívání Armádou ČR.
Logistic optimization of vehicles and staff in the CZE Army
Keywords: Logistika; doprava; vojenská doprava; přeprava; železnice; logistics; transport; military transport; transfer; railway