Středověké vodní dílo v Táboře: archeologický výzkum Jordánu - Krajíc, Rudolf (Masarykova univerzita v Brně, Filozofická fakulta, 2019)
13. V rámci "Obnovy retenční nádrže Jordán", prováděné městem Tábor, byl v letech 2012–2015 realizován archeologický výzkum, na který v letech 2013–2017 navázaly specializované analýzy odebraných vzorků na domácích i zahraničních pracovištích, prvotní evidence nálezů včetně kresebné a fotografické dokumentace vybraných artefaktů, zpracování plánové dokumentace a zařazení fotografické i filmové dokumentace. Jednotlivé nálezové celky jsou postupně vyhodnocovány a zveřejňovány. K nejvýznamnějším novým poznatkům patří: a) doklady o pravěkém osídlení údolí, které leželo nedaleko táborského ostrohu a před založením Jordánu jím protékal potok, b) objev pozdně středověké cihlářské huti a c) zjištění i odkryv výpustných systémů v hrázi Jordánu. Jejich popisu a dataci je věnována předkládaná studie. Postupně byly v jordánské hrázi objeveny dvě spodní výpusti a jedna výpusť horní. Pracovaly na čapovém principu, tj. k regulaci vody bylo používáno otevírání nebo uzavírání otvoru v horní ploše vodorovné výpustné dřevěné roury pomocí svislého uzávěru (čapu, čepu).
Medieval waterworks in Tábor: archaeological research into the Jordán reservoir
Keywords: archeologie; středověk; novověk; město; užitková voda; vodní nádrž; hráz; vypouštění a transport vody; archaeology; Middle Ages; modern age; town; industrial water; reservoir; dam; water drainage and transport