Poruchy pohybového aparátu a svalové dysbalance u hráček volejbalu v různých věkových kategoriích - Candrová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce je zaměřena na poruchy pohybového aparátu a svalové dysbalance u hráček volejbalu. Téma práce je velmi aktuální. Zabývá se vlivem volejbalu na pohybový aparát, jaké druhy zranění se u hráček nejčastěji vyskytují. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou definována zranění, akutní i chronická, která se při volejbale vyskytují a jsou pro něj typická. Dále jsou popsány svalové dysbalance, které volejbal jako jednostranný sport způsobuje a základní charakteristika kompenzačního cvičení. Cílem práce je zjistit a popsat, jaké svalové dysbalance a funkční poruchy pohybového aparátu se u hráček volejbalu vyskytují a v jakém věku se tyto nerovnováhy začnou nejvíce projevovat. Dalším cílem praktické části bylo na základě výsledků výzkumu sestavit soubor kompenzačních cvičení. K uskutečnění výzkumné části bakalářské práce je použit kvantitativní typ výzkumu. Od každé hráčky byla získána anamnéza, proveden kineziologický rozbor a vyšetření zkrácených a oslabených svalů. Výzkumný soubor se skládá z 48 dívek hrajících za volejbalový klub SK Hlincovka. Hráčky jsou dle věku rozděleny do šesti věkových kategorií (přípravka, mladší žákyně, starší žákyně, kadetky, juniorky a ženy). Výsledky jsou zpracovány do tabulek a podle nich navrhnuto kompenzační cvičení. Prostřednictvím výzkumu bylo zjištěno, jaké svalové dysbalance a poruchy pohybového aparátu postihují hráčky volejbalu, v jakém věku dochází k největší progresi svalové nerovnováhy. Práce může být využita fyzioterapeuty a především trenéry volejbalu jako pomůcka ke správnému nejen stretchingu hráček. Z výsledků je patrné, že volejbal má negativní vliv na vzpřímené držení těla hráček. Oslabení a zkrácení určitých svalů nebo svalových skupin má za následek vytvoření svalových dysbalancí. Hráčky trpí chronickými bolestmi především krční a bederní páteře. Největší progrese svalových dysbalancí byla na přelomu věkové kategorie starších žákyň a kadetek. Tento nárust svalové dysbalance přikládám akceleraci tělesného růstu v období puberty. Dle výsledků vyšetření jsem navrhla kompenzační cvičení, které by mělo hráčkám pomoci s jejich potížemi.
Disorders of the musculoskeletal systém and muscular dysbalance in volleyball female players in different age categories
Keywords: volejbal; volejbalová zranění; svalová dysbalance; poruchy pohybového aparátu; kompenzační cvičení; volleyball; volleyball injuries; muscular dysbalance; disorders of musculoskeletal system; compensatory exercises