Ochrana přírody, hospodaření a kvalita života obyvatel ve velkoplošných chráněných územích v historických a kulturních souvislostech ? příklad CHKO a Biosférické rezervace Třeboňsko - Šiftová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá konfliktem mezi ekonomickým rozvojem na Třeboňsku, požadavky místních obyvatel na kvalitu života a ochranou biodiverzity. Úvod je věnován vysvětlení a přiblížení téma a zdůraznění jeho aktuálnosti. Část práce představuje vypracovaná literární rešerše na téma CHKO Třeboňsko ? problém biodiverzity, hospodářského rozvoje a života lidí. Řešena je zde i otázka rozvoje cestovního ruchu a všeobecného rekreačního využití této oblasti. Hlavní část je věnována terénnímu šetření mezi obyvateli CHKO a vyhodnocení výsledků tohoto šetření. V závěru práce jsou specifikovány konkrétní problémy území (konflikty projektů s režimem CHKO), které se v současnosti řeší či budou v nebližší době řešeny a jsou zde také předloženy návrhy na jejich řešení či prevenci. Výsledkem práce je zjištění, že oblast CHKO Třeboňsko má do budoucnosti perspektivu uchovat si současnou přírodní a krajinnou hodnotu. Státem určené orgány však musí bez výjimek plnit svou funkci, danou jim zákonem. Řešit je nutno přednostně zásadní delikty jako je nedodržení rozhodnutí správního orgánu. Ty se podle vyjádření místních obyvatel dnes na území CHKO dějí a nejsou řádně postihovány. Je potřebné, aby ochrana přírody v budoucnosti oslovila výrazně větší část místního obyvatelstva. Je úkolem správy CHKO, odborů ochrany životního prostředí, dobrovolných organizací a erudovaných jednotlivců, aby mezi veřejností bylo dostatek po odborné stránce pravdivých informací. V odpovědích jednotlivých respondentů se pak objevuje i celkové znechucení ze současného stavu společnosti v České republice. Snahou této práce je pak poukázat na to, že i relativně vzdělaní lidé mají problém se v pojmu ochrana přírody a krajiny orientovat. A to by se mělo do budoucna změnit. Pokud, díky zde uvedeným zjištěním, dojde alespoň v jednom případě k zvýšení zájmu veřejnosti o konkrétní ochranářský problém a jeho účelnému a smysluplnému vyřešení, pak měla tato práce smysl a z mého pohledu splnila svůj účel.
Nature conservation, farming and quality of life of human population in protected areas in connection with historical and cultural aspects - case study of the Třeboň Biosphere Reserve and Landscape Protected Area
Keywords: Hospodaření a kvalita života obyvatel ve velkoplošných chráněných územích; ekonomický rozvoj; turistický ruch; trvale udržitelný rozvoj; Chráněná krajinná oblast a Biosférická rezervace Třeboňsko.; Economics and quality of life in large protected areas; economic growth; tourism; sustainable development; Protected Landscape Park; Biospheric Reserve Třeboňsko