Využití přírodního potenciálu krajiny pro produkční a mimoprodukční v ekologickém zeměděství na rodinném statku v Poněšicích - Hellerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem bakalářské práce bylo uplatnit získané znalosti a použít je v rámci znovuobnovení rodinné tradice hospodaření na statku na venkově v jižních Čechách. Práce se zaměřuje na charakteristiku potenciálů krajiny a lidských aktivit. Zároveň se snaží podat ucelený pohled na řešené území a navrhnout možnosti produkčních a mimoprodukčních aktivit spojených s obnovením zemědělské činnosti, využíváním přírodních zdrojů, turistickou atraktivitou a rozvojem místního venkovského prostředí. K určení nejvhodnější strategie, a pro stanovení krátkodobých i dlouhodobých cílů, byla použita SWOT analýza. Na jejím základě byly charakterizovány vnitřní silné a slabé stránky a externí příležitosti a hrozby jednotlivých aktivit. Byly zhodnoceny možnosti rozvojového potenciálu rodinné farmy, které uplatňují principy trvale udržitelného rozvoje a navazují na trendy spojené s rozvojem venkovského prostředí a zemědělství v krajině.
Usage of natural potencial of landscape for production and nonproduction function in organic farming on family farm in Poněšice
Keywords: potenciál; venkov; krajina; zemědělství; rodinná farma; potential; rural area; landscape; agricultur; family farm