Vývoj daně z příjmů fyzických osob v ČR - Fritzová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním úkolem mé práce bylo zhodnotit vývoj daně z příjmů fyzických osob. Porovnat jednotlivé roky a ukázat, jaké jsou mezi nimi rozdíly.V dani z příjmů fyzických osob jsou neustálé změny. Cílem těchto změn je vylepšit daň z příjmů fyzických osob tak, aby byla přijatelnější z pohledu poplatníka. Za základní změny v dani z příjmů fyzických osob se považuji slevy na dani, daňové zvýhodnění na dítě a společné zdanění manželů. Analyzovala jsem dílčí základy daně a porovnala je v letech 1997- 2007. U příjmů ze závislé činnosti jsem uvedla příklad vývoje daně při výši hrubé mzdy 10 000, 15 000 a 20 000,-Kč. U příjmů z podnikání jsem uvedla příklad na minimální základ daně a paušální výdaje.U příjmů z pronájmu jsem uvedla příklad v případě výše ročních příjmů 165 000 a 220 000,-Kč. Daň z příjmů fyzických osob se pro poplatníky neustále snižuje, každým rokem se na dani z příjmů fyzických osob odvádí méně.
Development of the individual income tax in the Czech Republic
Keywords: daň; daň z příjmů fyzických osob; základ daně; hrubá mzda; příjem; poplatník; tax; individual income tax; assessment base; gross pay; income; taxpayer