Domácí násilí z pohledu práva - Tůmová, Pavla (Jihočeská univerzita, 2008)
Ve své bakalářské práci se zabývám problematikou domácího násilí z právního hlediska. Domácí násilí je zneužití postavení a moci jedné osoby v rodině. Jde o partnerské zneužívaní, ke kterému dochází čím dál častěji, zejména proto, že nejde tolik již o soukromou věc, ale o nepřímý problém veřejnosti vedoucí k ohrožování společnosti. Vzhledem k tomu začala platit právní úprava o ochraně před domácím násilím, která má pomoci obětem domácího násilí. Tento zákon lze rozčlenit na tři stěžejní pilíře, a to na institut vykázání a roli policie, na rozhodnutí o předběžném opatření soudu a na pomoc obětem prostřednictvím intervenčních center. Toto je stěžejní v mé bakalářské práci, která má být chápána jako příručka pro oběti, jakýsi návod k tomu, jak se má oběť v případě domácího násilí zachovat, a na koho se může obrátit. Cílem práce je vytvořit komplexní přehled o problematice domácího násilí, která bude průvodcem i rádcem nejen pro oběti, ale i pro pomáhající profese.
Home violence in regard of justice