Sociální družstvo obcí/mikroregionu jako nástroj k řešení regionálních potřeb a zaměstnanosti znevýhodněných občanů - Malásková, Martina (Jihočeská univerzita, 2011)
Hlavním úkolem v mé bakalářské práci bylo zjistit, zda by sociální družstvo mohlo fungovat jako nástroj k řešení regionálních potřeb a zaměstnanosti znevýhodněných občanů. Z teorie je patrné, že vzájemná spolupráce více obcí vytváří dalece větší pozitivní efekty než individuální jednání obce. Přistoupí-li obce na koncept sociálního podnikání, je pravděpodobné, že budou mít snazší vyjednávací pozici při získávání dotací z Evropské unie, nadačních fondů, při jednání s příslušnými úřady práce aj. Právě obce či města nejvíce doplácí na zanedbávání problémů sociálně znevýhodněných občanů, např. růstem kriminality, asociálním chováním a jinými negativními jevy. Sociální družstva existují a jsou zaměřena dle druhu znevýhodnění zaměstnanců. Nabízejí pracovní místa znevýhodněným osobám, které zde poskytují určité druhy služeb či nabízí produkty, které vyrobí. Bohužel tyto družstva nejsou založena v rámci obce či mikroregionu. Na rozdíl od zahraničí u nás tento typ družstva prozatím neexistuje, proto posoudit teorii v praxi je momentálně nemožné. Proč tomu tak je jsem se snažila zjistit prostřednictvím mikroregionu ZÁHORAN, který o vznik sociálního družstva usiloval.
Social Cooperative of Municipalities/Microregion as Tool to Solve Regional Needs and Handicapped Citizens Employement
Keywords: Sociální ekonomika; sociální podnik; sociální družstvo; zaměstnávání znevýhodněných osob; družstva obecní; finanční zdroje sociálního podniku.; Social economy. social company; social cooperative; employment of disadvantaged people; cooperative community; financial resources of social company