Vyrovnávání se s odchodem do důchodu - Škarková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou odchodu do důchodu. Cílem práce je zjistit, k jakým změnám dochází v životech lidí po odchodu do důchodu a jak se s těmito změnami vyrovnávají. Práce má dvě části - teoretickou a empirickou. Teoretická část se zabývá tématy jako je stáří a vyrovnávání se s ním, ageismus, odchod do důchodu a s ním spojené psychologické aspekty, adaptační teorie a reakce člověka na změny. V poslední kapitole teoretické části jsou zmíněny možnosti využití volného času po odchodu do důchodu. V empirické části práce je specifikován výzkumný cíl a výzkumné otázky, je zde popsána metodologie výzkumu, včetně sběru dat pomocí polostrukturovaného rozhovoru a následné analýzy otevřeným kódováním. Dále etické aspekty výzkumu, popis výzkumného souboru a výsledky prezentované pomocí kategorií a kódů.
Dealing with a retirement
Keywords: odchod do důchodu; stáří; emoce; adaptace; retirement; old age; emotions; adaptation