Vliv fixace vodních ploštic (Heteroptera: Nepomorpha) na výsledky studia jejich růstu a variability - Svobodová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním cílem této diplomové práce bylo zjistit, jaký vliv má fixace etanolem nebo preparace ,,na sucho? na změny morfometrických znaků jedinců modelových vodních ploštic a testovat hypotézu, že živí jedinci a titíž jedinci fixovaní, resp. preparovaní ,,na sucho? (stejní jedinci téhož druhu, pohlaví a vývojového stadia) mají stejné morfometrické parametry. Dalším úkolem bylo zjistit, jaký vliv má fixace či nejběžnější preparace sbírkového materiálu vodních ploštic ,,na sucho? na změnu hmotnosti oproti živým jedincům. Pro studium byly vybrány dva modelové druhy vodních ploštic: bodule obecná (Ilyocoris cimicoides) (Naucoridae) a znakoplavka obecná (Notonecta glauca) (Notonectidae). U obou studovaných druhů byla vážena hmotnost a měřeno 12 morfometrických znaků. Rozdíly zjištěných odpovídajících si dat byly testovány Studentovým párovým t-testem nebo neparametrickým Wilcoxonovým testem. Na základě hladiny významnosti p = 0,05 bylo rozhodováno, zda rozdíl před a po fixaci nebo preparaci ,,na sucho? je nebo není statisticky významný. Nejvíce byla fixací i preparací ,,na sucho? pochopitelně ovlivněna tělesná hmotnost. Ostatní parametry těla se po fixaci i preparaci ,,na sucho? pro účely uložení ve sbírkách statisticky významně nemění. V rámci této práce jsme rovněž ověřovali platnost Dyarova pravidla pro nárůst hmotnosti a jednotlivých rozměrů mezi jednotlivými vývojovými stadii obou studovaných druhů. Dyarovo pravidlo pro vývoj studovaných druhů nebylo ověřeno. Diplomová práce byla řešena v rámci výzkumného záměru GA ČR P505/10/0096.
The influence of the fixation of water bugs (Heteroptera: Nepomorpha) on the results of their growth and variability
Keywords: metodika; fixace etanolem; preparace; na sucho?; růst; variabilita; Dyarovo pravidlo; Ilyocoris cimicoides; Notonecta glauca; Heteroptera: Nepomorpha; methods; preservation by ethyl alcohol and dry mounting; growth; variability; Dyar rule; Ilyocoris cimicoides; Notonecta glauca; Heteroptera: Nepomorpha