Pěstování ovsa v praktických podmínkách zemědělského podniku - Zimmermannová, Zlata (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo zjistit vliv aplikace fungicidu a zvýšené dávky N na výnosové prvky ovsa. Diplomová práce je rozdělena na literární přehled a popis vlastní práce. V roce 2018 byl proveden poloprovozní pokus na pozemku rodinné farmy v okrese Tábor. Odrůda ovsa Atego byla pěstována ve čtyřech variantách: varianta kontrolní, varianta hnojená dusíkem (bez fungicidního ošetření), varianta s fungicidním ošetřením (bez hnojení dusíkem) a varianta hnojená dusíkem + fungicidní ošetření. Nejvyšší teoretický výnos vykázala varianta fungicid společně s dusíkem. U výnosových prvků dosáhla nejvyšších hodnot u počtu rostlin a počtu lat varianta hnojená dusíkem (bez fungicidního ošetření) a nejvyššího počtu odnoží a hmotnosti tisíce zrn dosáhla varianta hnojená dusíkem + fungicidní ošetření. Nejvyšší počet zrn v latě bylo u varianty kontrolní.
The oat growing in terms of selected agricultural company
Keywords: oves setý; výnosové prvky; fungicid; dusík (DAM); oat; yield components; fungicide; nitrogen