Způsoby vyšetřování Helicobactera pylori a Kalprotektinu - Lavičková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2015)
Helicobacter pylori je gramnegativní tyčka spirálovitého tvaru. Je přísně mikroaerofilní. Pro H. pylori je typická především mohutná ureázová aktivita. Kolonizuje povrch žaludeční sliznice a je prokázáno, že téměř polovina populace je jím kolonizovaná. Působením dalších faktorů dochází ke vzniku gastritidy, která později může přejít na chronickou formu. Na podkladě chronické gastritidy mohou vzniknout další závažné choroby gastroduodenální vředová choroba nebo adenokarcinom žaludku. H. pylori je vyhlášen za karcinogen 1. třídy. Kalprotektin je cytosolový protein. Uvolňuje se postupně z leukocytů po jejich aktivaci nebo lýze. Tvoří ho zejména monocyty a neutrofily. Koncentrace kalprotektinu ve vzorku stolice koreluje s množstvím leukocytů vyloučených do střevního lumen. Toto zjištění umožňuje lékařům dle stanovení hodnot kalprotektinu odhadnout stupeň infiltrace střevní sliznice leukocyty. Kalprotektin je svou vysokou citlivostí k přítomnosti střevních zánětů velmi vhodným ukazatelem při diagnostice tzv. nespecifických střevních zánětů. Cílem mé bakalářské práce je osvojení si identifikačních metod Helikobaktera pylori a kalprotektinu v rámci laboratorní praxe. Druhým cílem je osvojení si základní interpretace výsledků těchto metod. Stanovila jsem jednu hypotézu, kterou jsem se pokusila potvrdit. Dále jsem stanovila jednu výzkumnou otázku, na kterou jsem hledala odpověď. V teoretické části mé práce jsem se zaměřila na dosavadní poznatky o H. pylori a kalprotektinu. Popsala jsem současné metody jejich diagnostiky, onemocnění s nimi související a jejich léčbu. Praktickou část jsem prováděla na oddělení mikrobiologie v laboratoři Stafila spol s.r.o., kde jsem průkaz H. pylori ve vzorcích stolice vyšetřovala pomocí metody DIMA H. pylori test. Hladinu kalprotektinu jsem stanovovala pomocí metody BÜHLMANN Quantum Blue? Calprotectin Ascites. Sama jsem vyšetřovala v obou případech 25 vzorků. Veškeré práce jsem prováděla pod odborným dohledem MUDr. Cihlové a pracovníků laboratoře. Další část mé práce je věnována výsledkům. Vypracovala jsem statistiku četností výskytu H. pylori a pomocí statistických výpočtů vyvrátila svou stanovenou hypotézu. Zpracovala jsem také statistiku četností negativních, pozitivních a silně pozitivních výsledků hladin kalprotektinu ve vzorcích stolice a našla jsem odpověď na výzkumnou otázku.
Ways to test for Helicobacter and calprotectin
Keywords: Helicobacter pylori; kalprotektin; kolonizace; gastritida; nespecifické střevní záněty; Helicobacter pylori; calprotectin; colonize; gastritis; unspecific intestinal inflammation