Využití expresivních technik při práci se zdravotně postiženými klienty - Bednářová, Sabrina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá expresivními technikami a jejich využitím při práci se zdravotně postiženými klienty. Cílem bakalářské práce je zjistit, jaké expresivní techniky jsou využívány při práci se zdravotně postiženými klienty v organizacích, které poskytují sociální služby v Jindřichově Hradci. Pomocí výzkumných otázek bylo zjištěno, že některé expresivní techniky jsou ve vybraných zařízeních využívány. Nejsou však využívány všechny expresivní techniky. Práce je rozdělena do dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část je rozdělena na 3 hlavní okruhy. V prvním okruhu je definován pojem zdravotní postižení a typy zdravotních postižení. Ve druhém okruhu je popsán systém sociálních služeb. Ve třetím okruhu se zabývám pojmem expresivní techniky a různými typy expresivních technik.Praktická část se věnuje výzkumu využití expresivních technik ve vybraných zařízeních v Jindřichově Hradci, která se zaměřují na práci se zdravotně postiženými klienty. K realizaci výzkumné části bakalářské práce jsem použila kvalitativní typ výzkumu, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru a sekundární analýzu dat. Informace, které vzešly z rozhovorů, byly tříděny otevřeným kódováním a z těchto podkladů byly poté vyvozeny dílčí závěry k jednotlivým výzkumným otázkám. Mezi přínosy expresivních technik patří především uvolnění a uklidnění klienta.
The Use of Expressive Techniques with Clients with Disabilities
Keywords: Zdravotní postižení; Expresivní techniky; Zařízení pro zdravotně postižené; Disability; Expressive techniques; Institutions for disabled people