Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě - Honzejková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Výživa školních dětí je stále častějším tématem nejrůznějších debat a to jednak z hlediska správného a zdravého vývoje dítěte, tak z hlediska prevence proti civilizačním nemocem ve věku pozdějším. Moje práce na téma "Hodnocení frekvence a kvality stravy školních dětí 4. třídy ZŠ 28. října v České Lípě" je rozdělena na teoretickou a výzkumnou část. Již zmíněná teoretická část se věnuje základům stravování dětí daného věku. Důraz je kladen především na jednotlivé makronutrienty, jejich zdroje a doporučené dávky pro děti daného věku. Neméně důležité makronutrienty, tekutiny a vláknina jsou zmíněny také i se zdroji a doporučenými dávkami. Samostatnou kapitolou, kterou jsem se rozhodla zařadit, je pak alternativní stravování, které v dnešní moderní společnosti nabírá na oblíbenosti. Důvodem je lepší přístup veřejnosti ke zdrojům informací o těchto způsobech stravování, dále pak mimo jiné také rostoucí nabídka sortimentu speciálních potravin jako jsou vegetariánské a veganské potraviny, ale také například raw produkty. Výzkumná část byla vedena jak formou kvantitativního dotazníkového řešení, tak formou kvalitativního zápisu stravy vybranou skupinou dětí. Výzkumným souborem je 83 dětí v rozmezí věku 9-11 let vybrané základní školy. Mým hlavním cílem bylo kvantitativně zmapovat především frekvenci stravy u celého výzkumného souboru respondentů. U osmi vybraných jedinců probíhal i kvalitativní výzkum se zaměřením na kvalitu stravy s důrazem na makronutrienty a sůl.
Frequency And Quality Assesment of Nourishment of School-age Children - year 4, ZŠ 28. října Česká Lípa primary school
Keywords: Výživa dětí; stravovací návyky; frekvence stravy; kvalita stravy; alternativní směry výživy; Child Nutrition; eating habits; meal frequency; diet quality; alternative directions of nutrition