Etická dilemata sociálních pracovníků v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Rozbor dilemat z hlediska vybraných etických teorií - Fleischmannová, Jana (Jihočeská univerzita, 2020)
Diplomová práce se věnuje rozboru etických dilemat sociálních pracovníků v nízkoprahových zařízení pro děti a mládež, dle etických teorií. Cílem práce je zjistit etická dilemata, se kterými se pracovníci nízkoprahových zařízení pro děti a mládež setkávají. Ve své práci se věnuji rozboru jednoho etického dilematu pomocí tří etických teorií, a to z pohledu utilitarismu, etiky péče a deontologie. Pro svou práci jsem si zvolila kvalitativní výzkum na základě výzkumné sondy-metodou dotazování, technikou polostrukturovaného rozhovoru.
Ethical dilemmas of social workers in low-threshold facilities for children and youth. Analysis of dilemmas in terms of selected ethical theories.
Keywords: nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; sociální pracovníci; riziková mládež; sociální práce; etická dilemata; etické teorie; low-threshold facility for children and youth; social workers; youth at risk; social work; ethical dilemmas; ethical theories