Týrané ženy a jejich výběr partnera - Klímová, Jana (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce je popsat problematiku domácího násilí konkrétně násilí páchané na ženách. Zaměřuji se na kontext původní rodiny týraných žen, zejména vztah s otcem. Teoretická část popisuje domácí násilí v širším kontextu, zabývám se tématy: ženy jako oběti; gender v kontextu domácího násilí; sebehodnocení týraných žen; mýty a předsudky, typické pro problematiku domácího násilí na ženách; problematika partnerských vztahů zúžena na výběr partnera. Praktická část je věnována kvalitativnímu výzkumu, který byl realizován pomocí narativních rozhovorů podle návodu s pěti ženami, které v minulosti zažily domácí násilí od svého partnera. Cílem výzkumu je zachytit a přiblížit, s jakými pocity se týrané ženy setkávají. Dále je výzkum zacílen na to, jaký vliv má původní rodina, zejména otec na budoucí volbu násilného partnera své dcery.
Battered women's partner choice
Keywords: domácí násilí; rodina; žena; otec; partnerský vztah; sebehodnocení; kvalitativní výzkum; domestic violence; family; woman; father; partner relationship; slef-assessment; qualitative research