Složky IZS při zásahu na mimořádné události s výskytem biologických agens - Bošiak, David (Jihočeská univerzita, 2007)
Anotace Téma bakalářské práce o složkách IZS při zásahu na mimořádné události s výskytem biologických agens jsem si vybral z toho důvodu, že se terorismus stal neodmyslitelným fenoménem současné doby. Má mezinárodní charakter a je prakticky všudypřítomný. Neustále mění formy a metody a nikdo není před ním dostatečně chráněn. Většinou přináší obrovské lidské i materiální ztráty a boj s ním je velice obtížný. Bohužel existují i země, kde přímo stát terorismus podporuje. Biologický terorismus používá jako nástroj násilí biologické agens. U teroristického použití biologických agens je možné uvažovat o přímém použití toxických látek nebo o útoku na objekt kde se tyto látky vyrábí nebo skladují. Při cíleném použití toxických látek lze uvažovat o mnoha způsobech aplikace, které dále popisuji ve své diplomové práci. Zaměřil jsem se též na problematiku biologických agens. Cílem mojí práce je se zaměřit na činnost IZS jako celku při vzniku mimořádné události s výskytem shora zmiňovaných biologických agens. Snažil jsem se zjistit jak jsou jednotlivé složky IZS připraveny nejen po technické ale i odborné stránce. Dále jsem se zaměřil na legislativní úpravy pro činnost IZS při těchto mimořádných událostech. Myslím si, že v ČR jsou složky IZS na profesionální úrovni. Obzvláště HZS v současné době disponuje odborně vyškolenými pracovníky v oblasti biologických agens a má detailně zpracovány postupy jednotlivých složek IZS při takovéto mimořádné události. Materiální vybavenost HZS na mimořádné události s výskytem biologických agens je také na profesionální úrovni. I záchranné zdravotnické služby mají v současné době velmi dobře proškolené pracovníky tzv. BIOHAZARD týmů. Ministerstvo zdravotnictví provádí speciální školení BIOHAZARD týmů a to i za účasti zahraničních specialistů na biologická agens. Ve své práci jsem popsal činnost jednotlivých složek IZS při mimořádné události s výskytem biologických agens. Uvedl jsem svoje připomínky k jednotlivým činnostem a snažil jse
Parts of joint rescue system at intervention on the emergency incident with occurence of biological agens
Keywords: Terorismus Biologická agens Integrovaný záchranný systém Hasičský záchranný sbor Zdravotní záchranná služba Policie ČR; terorism; biological agens; joint rescue system; rescue medical service; fire brigade in case of emergency