Pedagogické myšlení Jana Valeriána Jirsíka v letech 1826-1843 - Novotná, Radka (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá tématem pedagogického myšlení Jana Valeriána Jirsíka, a to v letech 1826-1843. Cílem práce je představení myšlenek a názorů Jana Valeriána Jirsíka, které jsou obsaženy v jeho tvorbě. Tyto názory a myšlenky jsou zařazeny do kontextu dobového myšlení. V práci je nejprve popsána doba, v které Jirsík žil, jaké ho obklopovalo duchovní prostředí a jak vypadalo v této době školství v habsburské monarchii. Poté jsou vypsány a komentovány ukázky Jirsíkových pedagogických názorů z díla Škola nedělní a z příspěvků v Časopise pro katolické duchovenstvo.
The pedagogical thinking of Jan Valerián Jirsík in the years 1826-1843
Keywords: Jan Valerián Jirsík; pedagogické myšlení; katolické osvícenství; "pravé" a "falešné" osvícenství; vzdělávání v 18. a 19. století; habsburská monarchie; Jan Valerián Jirsík; pedagogical thinking; catholic enlightenment; "true" and "false" enlightenment; education in the 18th and 19th century; habsburg monarchy