Leadership v malých a středních organizacích - Kalášková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2020)
Práce se zabývá leadershipem v malých a středních organizacích. Cílem práce je analyzovat leadership ve firmě Ferospoj s.r.o. a SATPO management, s.r.o. a navrhnout vhodná opatření ke zlepšení leadershipu v těchto organizacích. Je nezbytné rozlišovat pojmy leadership a management. Zatímco manažer deleguje a kontroluje, leader motivuje a vede k cíli. Úspěch společností je založený na správném přístupu k jejich zaměstnancům. Kvality leadera, motivace a prostředí se odráží ve výkonnosti zaměstnanců. Pro analýzu leadershipu ve vybraných organizacích byla použita dotazníková metoda. Byly aplikovány dva druhy dotazníků, jeden byl určen leaderům a druhý následovníkům. Na základě výsledků analýzy byla navržena opatření, která by mohla vést ke zlepšení leadershipu v jednotlivých společnostech.
Leadership in Small and Medium-Sized Organizations
Keywords: leadership; styly vedení; transakční leadership; transformační leadership; leadership; leadership styles; transactional approach; transformation approach