Posouzení významu a vlivu podnikové kultury na úroveň organizační architektury a řízení vybraného subjektu - Vondrusová, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Stručná charakteristika: Podniková kultura jako nedílná součást komponent organizace představuje relativně integrovaný celek zahrnující lidské chování, řídící se vytvořenými vzory. Skládá se ze tří rovin: symbolů, pravidel jednání a základních životních představ. Podniková kultura ovlivňuje strukturu, řízení a další komponenty organizace a determinuje spokojenost zaměstnanců. Cíl práce: Provést rozbor současného stavu a zjistit úroveň a kvalitu podnikové kultury ve vybraném subjektu, vymezit vliv podnikové kultury na organizační architekturu tohoto subjektu, navrhnout program řízení změn na základě moderních manažerských přístupů. Vybraným subjektem je firma Fezko Thierry a. s. se sídlem ve Strakonicích.
The Assessment of Some Importance And an Influence of Corporate Culture on the Level of Organizing Architecture And Management in the Select Subject
Keywords: podniková kultura; organizační struktura; styl řízení; motivace zaměstnanců; podnikové komponenty; corporate culture; organizational structure; managerial style; employee motivation; components of company