Analýza míry každoročního zlepšení sportovní výkonnosti u elitních běžců ČR - Ovádková, Helena (Jihočeská univerzita, 2022)
Náplní práce je analýza míry každoročního zlepšení českých, resp. československých elitních běžců, kteří své výkony zaznamenali na středních a dlouhých tratích od poválečného období do současnosti. Práce se rozděluje do několika částí. V analytické části je rozebrána teorie běhů na střední a dlouhé tratě z hlediska historie a vývoje tréninkových metod, charakteristika a technika běhů, a to pomocí odborné literatury. Objevují se tu další související témata zaměřující se na běžce, jako jsou fyziologické základy v tréninku, sportovní trénink, únava a její regenerace. V syntetické části je vybrán zkoumaný soubor běžců, a to dvaceti výkonnostně nejlepších českých, resp. československých sportovců v běhu na střední a dlouhé tratě. U tohoto vybraného souboru běžců je prováděna analýza potřebných dat z atletických tabulek, ročenek a další literatury encyklopedického charakteru. Na základě získaných dat jednotlivých výkonů v každém roce, je statisticky vyhodnocován největší přírůstek výkonnosti každého vybraného běžce. Vyhledávány byly i data týkající se umístění běžců v mládežnických kategoriích. Výsledky odpoví na zvolené vědecké otázky, které mohou být přínosem pro optimální tréninkovou strategii v tréninku mládeže.
Analysis of the size of the annual improvement of the performance of elite adolescent runners in the Czech Republic
Keywords: běhy na střední a dlouhé tratě; vrcholná výkonnost; sportovní trénink; únava; regenerace; atletické tabulky; přírůstek výkonnosti; medium and long distance running; peak performance; sports training; fatigue; regeneration; athletic tables; performance increase