Výkrm býků pastevním způsobem v ekologickém zemědělství - Oulický, Radovan (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce byla analýza masné užitkovosti u stáda vykrmovaných býků tvořeného majoritním zastoupením plemene aberdeen angus formy RED. Výkrm probíhal v nadmořské výšce 850- 950 m n.m. a v režimu ekologického zemědělství. Soubor býků tvořilo 23 býků na soukromé farmě. U souboru vykrmovaných býků byly získány údaje o výkrmnosti a jatečné hodnotě. Průměrná živá hmotnost odstavených telat byla 297 kg při průměrném věku sedm měsíců. Průměrná porážková hmotnost jatečných zvířat dosáhla 634 kg a průměrná hodnota jatečně opracovaného těla 349 kg a průměrná jatečná výtěžnost 54 %. Průkazné rozdíly byly zjištěny mezi přírůstky mezi krmným obdobím a pastevním obdobím, kdy v prvním krmném období po odstavu dosahovala hodnota denního přírůstku 0,36 kg/den a v prvním pastevním období již 0,66 kg/den. Při druhém zimním období dosahovali býci průměrný denní přírůstek 0,45 kg/den a při druhém pastevním období 0,64kg/den.
Fattening bulls grazing way in organic farming
Keywords: skot; výkrm býků; pastevní chov; ekologické zemědělství; cattle; fattening of bulls; grazing; organic farming