Elity Komunistické strany Československa na stránkách Rudého práva v 50. letech 20. století - Stehlík, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce se zabývá podrobnou analýzou deníku Rudé právo v letech 1951 -1960. Podrobné zaměření je věnováno čelním představitelům komunistické strany a jejich vlivu na poměry v tehdejším Československu 50. let, stejně tak i významným událostem v daném období. Práce bude spočívat v porovnání skutečnosti a zkreslených faktů okolo osobností a událostí tehdejší doby, jak je prezentovalo Rudé právo jakožto propagandistický deník Komunistické strany. Hlavním cílem je, aby si čtenář uvědomil nestrannost Rudého práva, které hrálo dominantní roli na tehdejší mediální scéně a značně ovlivňovalo širokou veřejnost, která neměla možnost porovnat informace s jiným zpravodajstvím. Zároveň je důležité, aby čtenář pochopil, jakou moc již tehdy média měla, kdy Rudé právo dokázalo významně podpořit kult osobnosti především kolem Klementa Gottwalda a J.V. Stalina, kdy běžný čtenář neměl možnost získat jiné informace, než jaké chtělo vedení komunistického Československa. Vedle již zmiňovaných kultů osobnosti se práce bude zabývat propagandou komunismu, Sovětského svazu a antiamerikanismem, který byl propagován především mezi lety 1950 - 1953 v téměř každém čísle deníku. Po přečtení práce by měl čtenář chápat obsah Rudého práva a jeho význam. Měl by pochopit, že hlavním cílem bylo vzbudit u občanů Československa domnění, že ,,Západní svět", především pak Spojené státy americké, nepřítelem, který chce ovládat celý svět a jeho představitelé jsou agresoři a nepřátelé míru. Sovětský svaz a jeho představitelé pak měli být ochranou tzv. válečnými štváči z USA. Při tehdejší neinformovanosti bylo velmi těžké, aby průměrný pracující československý čtenář poznal, že skutečnost byla zcela opačná. Anotace Předkládaná diplomová práce se zabývá podrobnou analýzou deníku Rudé právo v letech 1951 -1960. Podrobné zaměření je věnováno čelním představitelům komunistické strany a jejich vlivu na poměry v tehdejším Československu 50. let, stejně tak i významným událostem v daném období. Práce bude spočívat v porovnání skutečnosti a zkreslených faktů okolo osobností a událostí tehdejší doby, jak je prezentovalo Rudé právo jakožto propagandistický deník Komunistické strany. Hlavním cílem je, aby si čtenář uvědomil nestrannost Rudého práva, které hrálo dominantní roli na tehdejší mediální scéně a značně ovlivňovalo širokou veřejnost, která neměla možnost porovnat informace s jiným zpravodajstvím. Zároveň je důležité, aby čtenář pochopil, jakou moc již tehdy média měla, kdy Rudé právo dokázalo významně podpořit kult osobnosti především kolem Klementa Gottwalda a J.V. Stalina, kdy běžný čtenář neměl možnost získat jiné informace, než jaké chtělo vedení komunistického Československa. Vedle již zmiňovaných kultů osobnosti se práce bude zabývat propagandou komunismu, Sovětského svazu a antiamerikanismem, který byl propagován především mezi lety 1950 - 1953 v téměř každém čísle deníku. Po přečtení práce by měl čtenář chápat obsah Rudého práva a jeho význam. Měl by pochopit, že hlavním cílem bylo vzbudit u občanů Československa domnění, že ,,Západní svět", především pak Spojené státy americké, nepřítelem, který chce ovládat celý svět a jeho představitelé jsou agresoři a nepřátelé míru. Sovětský svaz a jeho představitelé pak měli být ochranou tzv. válečnými štváči z USA. Při tehdejší neinformovanosti bylo velmi těžké, aby průměrný pracující československý čtenář poznal, že skutečnost byla zcela opačná.
The elite of the Communist Party of Czechoslovakia on the pages of Rudé právo in 50s´ of 20th century .
Keywords: Rudé právo; článek; socialismus; Československo; redakce; stránka; komunismus; Sovětský svaz; nadpis; kapitalismus; Spojené státy; J.V. Stalin; Klement Gottwald; propaganda.; Rudé právo; article; socialism; Czechoslovakia; editorial staff; page; communism; The Soviet Union; titel; capitalism; United States; J.V. Stalin; Klement Gottwald; propaganda.