Vliv okolní vegetace na průběh sukcese na kladenských haldách - Dvořáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem této práce bylo zhodnotit vliv okolní vegetace na druhové složení kladenských hald po těžbě černého uhlí. V průběhu vegetačních sezón 2009-2011 byla zaznamenána abundance druhů na haldách a jejich okolí do 100 m a následně zpracována za použití ordinačních metod (DCA a CCA) a jednorozměrných statistických metod. Zdá se, že na druhové složné vegetace hald mají vliv typy land cover a procento starého lesa přítomné v letech 1836 - 1852 do 100 m a 1 km od okraje haldy.
Influence of the surrounding vegetation on the vegetation succession on spoil heaps in the Kladno Region
Keywords: sukcese; haldy; succession; dumps