Jihočeští pastýři poetických světů - Staněk, Libor (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato diplomová práce mapuje a reflektuje poetická díla sedmi současných jihočeských básníků, jejichž tvůrčí činnost spadá do období 90. let 20. století s přesahem do století současného. Tito básníci stojí v rámci naší literatury poněkud neprávem na periferii čtenářské a kritické percepce. Jmenovitě se jedná o poetickou tvorbu Víta Erbana, Romana Szpuka, Františka Klišíka, Jiřího Staňka, Radka Štěpánka, Jana Frolíka a Davida Jana Žáka. Po analýze jednotlivých sbírek je nastíněno alespoň částečné poetické univerzum zmíněných autorů. V metodologické části autor stručně osvětluje historický vývoj hermeneutiky. Tuto interpretační metodu posléze společně s recepční teorií zasazuje do konfrontačního rámce s interpretačními tendencemi v díle Rolanda Barthese a Susan Sontagové. Na výsledných premisách těchto výkladových modů stanovuje reálný obraz paradigmatu soudobé literární teorie. Diplomová práce taktéž obsahuje velice stručné pojednání o současné české poezii. Tato kapitola má posloužit k vytyčení určitého literárního kontextu, ve kterém daná díla jihočeských básníků vznikají.
Southbohemian shepherds of poetic words
Keywords: poetická díla; jihočeští básnící; poetic works; South Bohemian poets