Mrazová sublimace v kryonástavci Gatan Alto 2500 skenovacího elektronového mikroskopu JSM-7401F - Maroušek, Roman (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá mrazovou sublimací v kryozařízení Gatan Alto 2500 ve spojení se skenovacím elektronovým mikroskopem (SEM) JEOL JSM-7401F. Práce se dělí na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám především fyzikálními vlastnostmi vody a problematikou mrazového sušení. Popisuji také vlastnosti pomocných látek, které se využívají při práci s kryotechnologiemi. Stručně popisuji použitou techniku: kryozařízení Alto 2500 a SEM JSM-7401F. V praktické části se věnuji popisu metody, kterou jsem vypracoval za účelem změření úbytku hmotnosti zmrazené látky vlivem její sublimace ve vakuu. Uvádím výsledky měření sublimace pro látky: destilovaná voda, Dextran, glycerol a fosfátový pufr (PBS).
Freezy sublimation in cryoattachement Gatan Alto 2500 connected to scanning electron microscope JSM-7401F
Keywords: mrazová sublimace; skenovací elektronový mikroskop; freezy sublimation; scanning electron microscope