Stresové faktory působící na pacienty na onkologickém oddělení - Dovalilová, Ljuba (Jihočeská univerzita, 2007)
Cílem mé diplomové práce bylo zmapovat stresové faktory u onkologicky nemocných pacientů hospitalizovaných na oddělení onkologie. Ze všeho nejdříve jsem nastudovala literaturu o rakovině a faktory, které by mohli být pro pacienty stresující. Rakovina je třídou nemocí nebo chorob, které jsou charakterizované nekontrolovatelným dělením buněk. Buňky jsou šířeny buď, růstem buněk do sousedních tkání a tkáně narušují, nebo se šíří a metastazují do vzdálených míst (rakovinové buňky jsou transportovány krevním oběhem nebo lymfatickým systémem). Rakovina může zasáhnout lidi v různém věku, ale riziko onemocnění se s věkem zvyšuje. Rakovina je hlavní příčinou úmrtí v rozvinutých zemích. Následky rakoviny zasahují bio-psycho-sociální složku člověka. Pacienti musejí absolvovat operaci, náročnou léčbu a někteří pacienti musejí zůstat na onkologickém oddělení až několik týdnů. Pacienti a jejich rodiny procházejí různými náročnými psychickými fázemi. Pro všechny je období nemoci stresujícím a po léčbě se pacienti obávají recidivy onemocnění. Někteří z pacientů odcházejí po léčbě zpět do zaměstnání, jiní přijímají dávky z invalidního či starobního důchodu. Po studiu literatury jsem začala s mým výzkumem. Navštěvovala jsem dva měsíce onkologické oddělení v Nemocnici České Budějovice. Provedla jsem rozhovory s pacienty a vyhodnotila stresové faktory. Vybrala jsem si 20 pacientů, 10 mužů a 10 žen různého věku. Na základě výsledků byla potvrzena jedna hypotéza: Hypotéza 1: U onkologicky nemocných žen se vyskytuje více stresových faktorů než u onkologicky nemocných mužů. Druhou hypotézu jsem nemohla potvrdit z důvodu malého počtu pacientů s vyšším vzděláním. Hypotéza 2: U onkologicky nemocných pacientů s nižším vzděláním se snižuje počet stresových faktorů. Na základě výsledku vyplynula Hypotéza 3: Se zvyšujícím se věkem onkologicky nemocných pacientů se počet stresových faktorů snižuje. Domnívám se, že cíl diplomové práce byl splněn.
Stressful factors affecting on patients in oncology ward
Keywords: stresové faktory; onkologicky nemocný pacient; onkologické oddělení; nádorové onemocnění; Stressful factors; patient with neoplasia treatment