Transkripční aktivita telomerického elementu HeT-A u Drosophila melanogaster - Sábová, Michala (Jihočeská univerzita, 2014)
Telomery u Drosophila melanogaster nejsou prodlužovány pomocí telomerázy, ale díky transpozici speciálních telomerických retroelementů (HeT-A, TART a TAHRE), které se nacházejí na koncích chromozómů. Klíčovým krokem pro transpozici je mechanismus transkripce těchto elementů. Díky využití exprese reportérového transgenu Tomato pod kontrolou promotoru elementu HeT-A bylo možné pozorovat prostorovou a časovou aktivitu elementu HeT-A po celou dobu vývoje drozofily. Tato práce potvrdila, že aktivita promotoru HeT-A je řízena proliferací buněk, avšak není limitována pouze na proliferující buňky. Důležitým výsledkem je zjištění variability aktivity promotoru HeT-A, to jak v lokalizaci, tak intenzitě mezi jedinci a vývojovými stádii.
Transcriptional analysis of the HeT-A retrotransposon in Drosophila melanogaster
Keywords: Drosophila melanogaster; telomery; element HeT-A; transkripční aktivita; Drosophila melanogaster; telomeres; HeT-A element; transcriptional activity