Úrazy u mládeže v tělesné výchově na Základní škole Strmilov - Hačka, Dominik (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce Úrazy u mládeže v tělesné výchově na Základní škole Strmilov se zabývá problematikou úrazovosti mládeže na Základní škole Strmilov. Pro studii byla využita Kniha úrazů a evidence záznamů zranění, ke kterým došlo v hodinách tělesné výchovy za období 2010-2018. Na základě dostupných znalostí a konceptů, které předkládám v teoretické části, byla vypracována studie, v níž se věnuji zpracování reprezentativního vzorku případů zranění. Na tomto základě vyhodnocuji úrazovost chlapců a dívek, klasifikaci poranění, charakter pohybu, který vedl k úrazu, a při jaké aktivitě k různým zraněním docházelo nejčastěji. Výzkumná část ukázala, že u chlapců dochází k více úrazům, a to o více jak 20 %, než u dívek. Dále také, že ve více jak 75 % veškerých úrazů jde o vlastní zavinění. Také bylo zjištěno, že nejvíce úrazů proběhlo v míčových hrách, kde se stalo přes 50 % veškerých úrazů. Následně se zaměřuji na analýzu úrazů v celkovém kontextu možných bezpečnostních a preventivních opatření.
The injuries of youth in physical education at Elementary School in Strmilov
Keywords: Úrazy ve školním prostředí; prevence; sportovní aktivity; tělesná výchova; Kniha úrazů; základní škola; Physical Education; injury; school age children; sport activities; safety; prevention; accident report