Pamětní knihy farního úřadu Malenice (1734-1945) - Staněk, Libor (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce Pamětní knihy farního úřadu Malenice ( 1734-1945) se zabývá dvěma farními kronikami. Přináší jejich popis a charakteristiku a zamýšlí se nad možnostmi využití tohoto typu pramene pro historické bádání. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. První z nich seznamuje a zhodnocuje literaturu a možné prameny k tématu. Druhá přináší základní údaje o Malenicích. Třetí informuje o historii obce od prvních pravěkých nálezů po současnost. Ve čtvrté kapitole najdeme vnitřní a vnější popis kroniky a také určení jejích autorů. Pátá část se zabývá dějinami a vývojem farního úřadu. Šestá část přináší rozdělení a charakteristiku zápisů v kronice. Závěrečný oddíl je pak věnovaný možnosti využití farních kronik ve vědecké práci a také jejich srovnání s kronikami obecními. Na konci práce pak najdeme seznam použité literatury a přílohy. Přílohy tvoří fotografický materiál a tabulky.
The Commemorative Book of Malenice's Rectory Office (1734 ? 1945)
Keywords: kroniky; farní kroniky; Malenice; chronicles; parish chronicles; Malenice