Vliv alternativních krmiv na obsah omega 3 mastných kyselin ve svalovině ryb - Krejsa, Jakub (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem mé bakalářské práce bylo ověřit vliv nahrazení rybího oleje řepkovým na obsah tuku ve svalovině a kompozici mastných kyselin u sivena amerického (Salvelinus fontinalis) s využitím technologie ?finishing feeding?. Experiment probíhal v roce 2012 po dobu 135 dní a jedinci sivena amerického byli rozděleni do 4 skupin. Dvě skupiny byly krmeny celou dobu krmivem obsahujícím pouze řepkový olej nebo rybí olej. Zbylé dvě skupiny měly výkrm rozdělen do dvou fází. V každé fázi byly ryby krmeny jinou dietou. V první fázi se prováděl výkrm, kde byl částečně nahrazen rybí olej olejem řepkovým a ve druhé už krmivem, které tuto náhradu neobsahovalo (?finishing feeding?). 50% nahrazení rybího oleje olejem řepkovým neměla vliv na obsah tuku ve svalovině sivena amerického. Obsah MUFA a n-6 PUFA stoupal s množstvím podávaného řepkového olej, ale zároveň klesal obsah n-3 PUFA, EPA, DHA a poměr n-3/n-6. Následná aplikace technologie ?finishing feeding? s použitím krmiva s rybím olejem měla vliv opačný. Dále se podařila prokázat vysoká spolehlivost předpovědi kompozice mastných kyselin pomocí ředícího modelu. Na základě těchto zjištění lze s vysokou pravděpodobností předpovědět jednak změny kompozice mastných kyselin ve svalovině sivena, ale také vypočítat jak dlouhou dobu je nutno aplikovat "finishing feeding" pro dosažení požadovaných hodnot EPA+DHA, popř. n-3 HUFA.
Effect of alternative feed on content of omega 3 fatty acids in fish muscles
Keywords: DHA; EPA; finishing feeding; kompozice; mastná kyselina; MUFA; n-3/n-6; n-3 PUFA; n-6 PUFA; rybí olej; řepkový olej; siven americký; DHA; EPA; finishing feeding; composition; fatty acid; MUFA; n-3/n-6; n-3 PUFA; n-6 PUFA; fish oil; rapeseed oil; brook trout