Informovanost seniorů o očkování proti pneumokokovým infekcím v oblasti Pelhřimovska - Novotná, Radka (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se věnuje informovanosti seniorů o očkování proti pneumokokovým nákazám. Cílem práce bylo zmapovat informovanost seniorů o očkování proti pneumokokovým infekcím. Výzkum probíhal kvalitativní metodou a byly zvoleny tyto výzkumné otázky. 1. Jaká je míra informovanosti seniorů o očkování proti pneumokokovým infekcím? 2. Jak se podílí praktičtí lékaři na informovanosti seniorů o očkování proti pneumokokovým nákazám? 3. Jaký je zájem seniorů o očkování proti pneumokokovým infekcím? 4. Jaký vliv mají média na informovanost seniorů o očkování proti pneumokokovým nákazám? Sběr dat se uskutečnil technikou polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly nahrávány na diktafon, následně přepisovány, kódovány a kategorizovány do jednotlivých kategorií. Výzkumný soubor tvořilo 15 respondentů ve věku 65-83 let žijících v okrese Pelhřimov. Respondenti byli zvoleni pomocí prostého (záměrného) účelového výběru. Z výsledků výzkumného šetření vyplynulo, že informovanost respondentů o očkování proti pneumokokovým nákazám je nízká. Respondenti neznali název očkovací látky, ani jaké onemocnění Streptococcus pneumoniae způsobuje. Praktičtí lékaři neposkytli respondentům potřebné informace o očkování proti pneumokokovi. Respondenti neprojevili příliš velký zájem o očkování proti pneumokokové nákaze, jelikož neměli dostatek validních informací. Média nezaznamenala téměř žádný efekt na očkování proti pneumokokovému onemocnění, neboť senioři takto získané informace nebrali jako sugestivní a nevěnovali jim příliš velkou pozornost. Vzhledem k těmto skutečnost by bylo vhodné zvýšit informovanost seniorů o očkování proti pneumokokovým nákazám. Praktičtí lékaři by měli seniory více informovat zejména o možnostech vakcinace a poskytnout jim dostatek potřebných informací o pneumokokovém onemocnění. Abych přispěla i já ke zvýšení informovanosti respondentů, vytvořila jsem informační leták, který je součástí přílohy této diplomové práce.
Seniors awareness about vaccination against pneumokok infections in Pelhřimov region
Keywords: pneumokokové nákazy; senior; očkování; informovanost; prevence; pneumococcal viruses; senior; vaccination; awareness; prevention