Rizika a jejich analýza při provádění záchranných prací ve výškách a nad volnou hloubkou - Hejl, Vojtěch (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato bakalářská práce se snaží téma rizik záchrany ve výškách a nad volnou hloubkou nejprve definovat a následně pak ukotvit v rámci legislativy České republiky. Teoretická část popisuje a podrobně vysvětluje, s jakým vybavením záchranář ve výšce pracuje. Toto potřebné vybavení je velmi specifické a s danými situačními podmínkami může vyvstat řada rizikových situací, jimiž se tato bakalářská práce zabývá. Podrobně se zde dočteme jak o rizicích, která ohrožují záchranáře a zachraňované, tak i o těch, která se týkají vybavení a materiálu. Pro lepší názornost je uvedeno i několik případů, které se již staly. Tři rizika jsou pak pokusy ověřována a následně popsána v části praktické. Také zde nalezneme výzkum pomocí polostrukturovaného rozhovoru s lidmi, kteří pracují jako záchranáři lezci a jejich odpovědi slouží k propojení teoretické roviny tématu s praktickou. Pro tuto práci byly zvoleny dva cíle. V prvním cíli jsem chtěl zjistit, jaká rizika vyskytující se při provádění záchranných prací ve výškách a nad volnou hloubkou považují záchranáři lezci za nejčastější. Druhým cílem je pak za pomoci polostrukturovaných rozhovorů vyzkoumat jaké je povědomí o těchto rizicích mezi záchranáři lezci a stanovit metody a postupy, za pomoci kterých by bylo možné definovaná rizika minimalizovat, nebo zcela eliminovat. Tato bakalářská práce by měla posloužit záchranářům lezcům jako určitý přehled nejčastějších rizik a nabídnout možnosti eliminace těchto rizik.
Risks and their analysis during rescue at height and above free depth
Keywords: Záchrana; výšky; volná hloubka; rizika; horolezecké vybavení; Rescue operations at height and above free depth; risks