Historický pohled na dobročinnost a charitativní činnost u židovského obyvatelstva v Čechách do roku 1914 - Vojtíšek, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá historií dobročinnosti a charity židovského obyvatelstva v Čechách od jejich příchodu až do roku 1914. První kapitola popisuje jejich příchod v delším historickém kontextu od počátku přes středověk až po novověk a zákony a nařízení, které měli vliv na jejich život. Druhá kapitola je věnována vzájemné souvislosti židovského náboženství a konání dobročinnosti. Činnost spolků a jednotlivců v rámci udržování a výstavby synagog, konání dobročinnosti, pak představuje třetí kapitola. Uvádí hlavní aktivity a přístup jednotlivých spolků, sdružení a osob k řešení sociálních problémů. Představuje i spolky, které jsou poměrně neznámé, a osvětluje jejich činnost. Čtvrtá kapitola se soustřeďuje výhradně na popis a činnost spolku Chevra Kadiša. Popisuje jeho vznik a náplň činností. Zabývá se důstojností aktu při pohřbech a činnostech s nimi spojených.
Historical view of charity and charity activities of Jewish people in Bohemia until 1914
Keywords: Židé; židovská obec; židovské náboženství; judaismus; spolky; dobročinnost; charita; synagogy; Chevra Kadiša; ghetto; Talmud; Tóra; Jews; Jewish community; Jewish religion; Judaism; clubs; charity; synagogues; Chevra Kadisha; ghetto; Talmud; Torah