Sociodemografické charakteristiky klientů Probační a mediační služby - Vošvrdová, Vanda (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou klientů Probační a mediační služby. Cílem je zmapovat sociodemografické charakteristiky klientů Probační a mediační služby. V teoretické části práce je popsána Probační a mediační službu, její vznik, organizace, cíle a klienti v souvislosti s činnostmi, které provádí. Dále jsem se zaměřila na problematiku vzniku delikvence u mladistvých a příčiny kriminality u dospělých. Pro zpracování výzkumné části jsem použila kvantitativní výzkum. Byl proveden metodou sekundární analýzy dat, tedy rozborem dokumentace náhodného vzorku klientů Probační a mediační služby střediska Chrudim za roky 2007 až 2009, podle předem stanovených kategorií. Vzorek tvoří mladiství i dospělí klienti. Zvolené kategorie byly: věk, pohlaví, dosažené vzdělání, zaměstnání, velikost sídla, ze kterého klient pochází, druh uloženého opatření a splnění podmínek uloženého opatření. Podle úspěšnosti splnění podmínek klienty soudím, že se Probační a mediační služba stává respektovanou institucí na poli trestní justice. Dále města ale i menší obce, by měly více dbát na prevenci kriminality. Bylo by dobré posilovat vazby mezi lidmi, aby se zlepšila sociální kontrola.
Socio-demographic characteristics of Probation Service clients
Keywords: Probační a mediační služba České republiky; mladistvý; delikvence; kriminalita; Probation Service; juvenile; deliquency; criminality