Revize a příprava podrobných bodových polí pro zaměření antropogenních podzemních prostor - Rajtmajer, Stanislav (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se zabývá převážně tvorbou povrchového bodového pole v historickém centru Mělníka a podzemního bodového pole v některých podzemních prostorách měšťanských domů. V první části se zaměřuji na stručný popis a historii města Mělník a jeho podzemních prostor. V následující části popisuji ověření stávajících nivelačních bodů ČSNS pomocí geometrické nivelace a následné připojení nově stabilizovaného podrobného povrchového bodového pole. Dále se práce zaměřuje na stabilizaci tohoto nového povrchového bodového pole, které bylo zaměřeno též GNSS metodou, prostorovou polární metodou (polygonovým pořadem) a geometrickou nivelací, následně popisuji připojení podzemního bodového pole na povrchové a samotné zaměření podzemních prostor. Nakonec uvádím výpočty a výsledky jednotlivých metod měření bodového pole.
Review and preparation detailed point fields for geodetic measurement of anthropogenic underground spaces
Keywords: Mělník; mělnické podzemí; Polární metoda; Geometrická nivelace; Bodové pole; Melnik; Melnik underground; Polar method; geometric leveling; point field