Rozdíl v organizaci volnočasových aktivit v rámci dětského domova a dětského domova se školou - Čumplová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá rozdílem v organizaci volného času v rámci dětského domova a dětského domova se školou. V teoretické části této diplomové práce je nejprve popsána ústavní a ochranná výchova. Blíže jsou tu specifikované druhy ústavní výchovy a zařízení podle resortů ministerstev České republiky. Dále jsou zde vysvětleny nejčastější důvody umísťování dětí do zařízení ústavní výchovy a bližší specifikace legislativy a statistiky umísťování dětí do náhradní rodinné péče. Pojem a význam volného času je zde vysvětlen také v podkapitolách funkce volného času a v pohledech na volný čas. Dále se teoretická část zabývá osobností vychovatele. Jsou zde také popsána zázemí pro volný čas v dětských domovech a v dětských domovech se školou. Posledním důležitým bodem teoretické části je kapitola podstatných rozdílů v práci dětského domova a dětského domova se školou. V praktické části jsem pomocí rozhovorů a následných případových studií porovnávala dva dětské domovy a dva dětské domovy se školou. Cílem práce je zjistit, jaký je rozdíl v organizaci volnočasových aktivit a v zázemí pro volnočasové aktivity v rámci dětského domova a dětského domova se školou z pohledu dětí a mladých lidí, kteří v nich žijí a také z pohledu vychovatelů.
The Difference in the Organization of Free Time within The Children's Home and The Children's Home with School
Keywords: volný čas; ústavní výchova; organizace volného času; dětský domov; dětský domov se školou; free time; leisure; institutional care; organization of free time; children's home; children's home with school