Vývoj přeshraniční spolupráce Jihočeského kraje, Svobodného státu Bavorska, Horního a Dolního Rakouska se zaměřením na Strategii pro odstranění důsledků železné opony. - Kolářová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Autorka bakalářské práce se bude zabývat vývojem přeshraniční spolupráce Jihočeského kraje, Svobodného státu Bavorsko a Horního a Dolního Rakouska. Od obecného popisu problematiky přeshraniční spolupráce, jejího historického vývoje na zkoumaném území od roku 1948 až dodnes, se autorka dostane až na konkrétní zpracovávané projekty Jihočeským krajem a jeho sousedícími regiony, a na projekty připravované, dosud nerealizované. Představení Strategie pro odstranění důsledků železné opony jako samostatná kapitola dá nahlédnout do problematiky strategie a jejího budoucího využití. Dále autorka uskuteční dotazníkové šetření v příhraničních městech Jihočeského kraje, která mohou pociťovat důsledky železné opony, z něhož na konci práce vyvodí výsledky a následný závěr práce.
The development of cross-border cooperation of the Region of South Bohemia, the Free State of Bavaria, Upper and Lower Austria with a focus on Strategy for removal of consequences of the Iron Curtain.
Keywords: Přeshraniční spolupráce; operační program; euroregion; Jihočeský kraj; Evropská unie; železná opona; Cross-border cooperation; operational programme; euroregion; the Region of South Bohemia; the European Union; iron curtain