Zdravotní gramotnost zaměstnanců - Růthová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá zdravotní gramotností zaměstnanců. V celé České republice je zdravotní gramotnost na velmi nízké úrovni. Diplomová práce má stanovený jeden cíl: Zmapovat zdravotní gramotnost u zaměstnanců. V rámci výzkumu jsem si zvolila tři hypotézy. Hypotéza 1: Očekávaná zdravotní gramotnost zaměstnanců vybraných kolektivů je nedostatečná. Hypotéza 2: Ženy vykazují vyšší míru zdravotní gramotnosti než muži. Hypotéza 3: Úroveň zdravotní gramotnosti je závislá od dosaženého vzdělání. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je vymezení pojmu zdravotní gramotnost, metody rozvoje zdravotní gramotnosti, podpora a prevence zdraví včetně determinant zdraví a zdravotního stavu obyvatelstva České republiky. Část práce je věnována také pracovnímu prostředí, rizikovým faktorům, a pracovně lékařské péči. Praktická část byla zpracována metodou kvantitativního šetření pomocí dotazníků. Potřebná data k analýze byla získána od respondentů vybraných kolektivů, kteří byli informováni o anonymitě dotazníkového šetření. Získaná data byla zpracována v programu MS Excel a SPSS. Výsledky mé práce vyvrátily všechny tři stanovené hypotézy. Respondenti výzkumného souboru jsou zdravotně gramotní, mezi pohlavím neexistuje převaha zdravotní gramotnosti a zdravotní gramotnost není závislá od dosaženého vzdělání. Výsledky práce by mohly sloužit jako dobrý zdroj informací pro širokou veřejnost nebo zaměstnance a zaměstnavatele firem.
Health literacy of employees
Keywords: Gramotnost; zdravotní gramotnost; podpora zdraví; prevence zdraví; pracovní prostředí; rizikové faktory; pracovně lékařská péče.; Literacy; health literacy; promotion health; preventiv health; work environment; risk factors; occupational medical care