Domácí násilí na seniorských pacientech trpících duševní chorobou. - Kůrová, Hana (Jihočeská univerzita, 2007)
Domácí násilí na seniorských pacientech trpících duševní poruchou je v dnešní moderní společnosti častým problémem, jehož křivka výskytu neustále roste. Domácí násilí se vyskytuje v mnoha podobách - ekonomické, fyzické, psychické násilí, ale také zanedbávání seniorů. Toto násilí je velice těžko odhalitelné z více důvodů. Senioři tuto skutečnost berou jako svoji osobní životní prohru, chybu ve výchově a tak násilí od svých dětí tiše snášejí. Dalším důvodem zvýšené latentnosti je jejich věk, momentální zdravotní stav, omezené sociální kontakty. Výzkum probíhal na gerontologickém oddělení psychiatrické léčebny a v domově pro seniory. Výzkumný vzorek byl tvořen seniory trpícími duševní chorobou. Získané poznatky byly doplněny polořízenými rozhovory se zdravotnickým personálem a neřízenými rozhovory s ostatními klienty zařízení. Výzkumem bylo zjištěno, že nejčastěji se vyskytující formou násilí páchaného na seniorech je vydírání po stránce finanční. Dále bylo zjištěno, že senioři, na kterých bylo násilí pácháno, výrazně reagují na přítomnost rodinných příslušníků zhoršením nálady, výrazu tváře, či změnou celkového postavení těla. Domácí násilí se může týkat každého, bez ohledu na věk, vzdělání, sociální postavení, vyznání, pohlaví. Je důležité se této problematice věnovat a snažit se obětem domácího násilí pomáhat. Mnoho seniorů trpících duševní chorobou nezůstává v domácí péči rodiny a mnohdy jsou proti své vůli přesunuti do zařízení, kde jim je poskytnuta potřebná péče. V těchto zařízeních musí pracovat lidé, kteří mají kladný vztah k seniorům s duševní poruchou, jsou empatičtí, mají mnoho trpělivosti. Je to velmi náročná práce a právě tito lidé pracující v oblasti pomáhající profese často trpí syndromem vyhoření. Důležité je se k seniorům chovat s úctou a k lidem s nimi pracujícími také.
Domestic violence on the senior patients suffering from mental disease.
Keywords: domácí násilí; senior; demence; home violence; senior; dementia