Sledování obsahové hladiny vybrané skupiny mikro a makroprvků v zrnu odrůd krmné pšenice produkované v podniku RABBIT Trhový Štěpánov, a.s. - Nerad, František (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je zhodnocení obsahových parametrů vybrané skupiny makro a mikroprvků v zrnu pšenice seté (Triticum aestivum) v rámci skupiny odrůd (Elixer, Vanessa, Tobak, Bombus) určených pro krmné využití. Hodnoceny byly vzorky zrna získané v rámci pokusu vedeného v rámci podniku Rabbit Trhový Štěpánov a.s. na třech různých stanovištích. Vedle analýzy vybrané skupiny kvalitativních parametrů zrna, byly hodnoceny i výnosové parametry (počet rostlin a klasů na plochu a sklizené množství zrna z jednotky plochy). Úvodní část práce se zaměřuje na obecné informace týkající se pšenice, na její význam a využití. Další část literární rešerše se zaměřuje na chemické složení zrna, kvalitu krmné pšenice a na faktory ovlivňují kvalitu krmné pšenice. Nejdůležitější a nejobsáhlejší část literární rešerše je zaměřena na obecné informace týkající se minerálních látek a také jejich významu ve výživě zvířat. Metodika práce zahrnuje představení Holdingu Rabbit Trhový Štěpánov a.s., charakteristiku odrůd a stanovišť, na kterých byl pokus prováděn. Dále samozřejmě obsahuje půdně klimatickou charakteristiku daných stanovišť a metody, které byly využity k získání hodnocených dat. Závěrečná část práce je věnována výsledkům, diskuzi a závěru, ve které se hodnotí a porovnávají dosažené výsledky. Nutno dodat, že data byly získány v rámci uvedeného pokusu v úzké spolupráci s podnikem Rabbit Trhový Štěpánov a.s. a stanovení hladiny vybraných prvků v zrně proběhlo v certifikované laboratoři dle standardizovaných metodik a standardních operačních postupů.
Evaluation of content levels of selected micro- and macro-elements in grain of fodder wheat cultivars produced within company RABBIT Trhový Štěpánov, a.s.
Keywords: pšenice setá; krmná pšenice; minerální látky; makroprvky; mikroprvky; wheat set; feed wheat; mineral substances; macroelements; microelements.