Přístupy k výuce anglického jazyka u dětí předškolního věku - Kadlecová, Ria (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce se zabývá přístupy ve výuce anglického jazyka v předškolním věku. Cílem práce je tvorba vlastní metodiky výuky anglického jazyka na základě praktické realizace v mateřské škole. Teoretická část je rozdělena do tří klíčových kapitol. První kapitola je věnována předškolnímu věku obecně. Jsou zde uvedeny stěžejní informace pro pedagogy a lektory cizího jazyka v předškolním věku, neboť umožňují přizpůsobit výuku vývojovým specifikům a potřebám dětí v tomto období. Dále je zde uvedena definice předškolního věku a jeho vývojových specifik v různých oblastech, které souvisí s výukou anglického jazyka. Další podkapitola je věnována potřebám předškolního dítěte a významu hry. Druhá kapitola souvisí přímo s výukou anglického jazyka. Jsou zde popsány názory na rané osvojování cizího jazyka, důvody pro ranou výuku i výhody dětského věku při jeho osvojování. V další podkapitole je zahrnut souhrn nejčastějších přístupů a metod, které jsou využívány při výuce cizího jazyka u dětí předškolního věku. Třetí kapitola se věnuje činitelům ovlivňujícím kvalitu výuky, a to charakteristikou učitele, jeho osobností a kompetencemi, dále zásadami pro výuku v cílové skupině. Ve čtvrté kapitole je popsán cíl práce a použité metody. Dále je zde představena vlastní metodika pomocí úvodních poznámek k metodice, jejích základních pilířů a organizace výuky. Dále je zde uvedena posloupnost i obsah jednotlivých částí lekce. Výukový program byl evaluován v souladu s kompetencemi uvedenými v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání, dále pomocí hloubkové sebereflexe metodou pozorování a na základě dotazníkového šetření s rodiči předškolních dětí.
Approaches to teaching English in preschool age
Keywords: anglický jazyk; výuka; předškolní věk; metody; přístupy; English language; teaching; preschool age; methods; approaches