VLIV SRN NA PROMĚNY EVROPSKÉ INTEGRACE PO ROCE 2008 POHLEDEM ČESKÉHO TISKU - Mátl, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Spolková republika Německo, jako jeden z klíčových členů Evropské unie a eurozóny, v posledních letech ? zejména v souvislosti s od roku 2008 probíhající ekonomickou krizí ? poutá pozornost médií i politiků celého světa především z hlediska dalšího vývoje EU, ale i z hlediska způsobů řešení dané krize, resp. jejich hledání. V této bakalářské práci bude zpracován mediální obraz politiky SRN jako jednoho z rozhodujících hráčů evropského integračního procesu v hlavních názorotvorných tištěných médiích v České republice (Lidové noviny, Mladá fronta Dnes, Právo, Hospodářské noviny). Zohledněno bude novinové zpravodajství i názorotvorné části daných tiskovin z let 2008-2012, především z komparativního hlediska.
THE INFLUENCE OF THE FRG ON CHANGES OF THE EUROPEAN INTEGRATION AFTER 2008 VIEWED BY CZECH PRESS
Keywords: Evropská integrace; ekonomická síla; politický vliv; dluhová krize; řecká krize; euro.; European integration; economic power; political influence; debt crisis; Greek crisis; euro