Obraz České republiky v současném ruském tisku - Waldaufová, Hana (Jihočeská univerzita, 2008)
Obraz České republiky v současném ruském tisku Autor: Hana Waldaufová Vedoucí práce: PhDr. Marta Vágnerová, Ph.D. Práce se zabývá obrazem České republiky v současném ruském tisku. Teoretická část popisuje charakteristické rysy publicistického stylu, charakterizuje teorii a praxi překladu, nejdůležitější problémy překladu z ruského do českého jazyka a naopak. Praktická část obsahuje vlastní analýzu vybraných ruských periodik (v elektronické podobě). Analyzovány byly příspěvky, které se bezprostředně týkaly České republiky za stanovené časové období. Podle zjištěných tématických okruhů byly vybrány texty, které byly v práci zpracovány a přeloženy z ruského do českého jazyka. Cílem této analýzy bylo zjistit, v jakých kontextech se v ruských denících píše o České republice.
Image of the Czech Republic in Present Russian Press