Hra - jako hlavní činnost a prostředek rozvoje předškolního dítěte - Flögelová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá dětskou hrou, co to dětská hra je a jak byla v minulosti vnímána její úloha při výchově dítěte. Zjišťuji, jak si hrají dnešní děti, zda umí hru rozvinout, které hry upřednostňují. V práci uvádím, jaké má dnes volná hra postavení v mateřských školách a v rodinách, jakou důležitost hře učitelky dávají, a jak jí vnímají rodiče. Porovnávám hru v mateřské škole dnes a v době hluboké totality. Zajímám se o to, jakým stylem výchovy a typem hry se dnešní rodina zabývá. Ukazuji zde podle výzkumu, jak si děti hrají doma ve volném čase. Součástí této práce je výzkum znalostí a povědomí rodičů o tom, jak si jejich dítě hraje v mateřské škole a zda volná hra dětem přináší nějaké zkušenosti pro další život. Pro pohled na hru v souvislostech je stručně rozebrána i historie dětské hry. Praktická část se věnuje interpretaci dat získaných pozorováním dětí při hrách a dat získaných dotazníky od rodičů i učitelek MŠ.
Game - as a Main Activity and Means of the Development of a Preschool Child