Motocyklisté. Výtvarný projekt pro 2. stupeň ZŠ - Formanová, Martina (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce s názvem Motocyklisté se soustředila na vytvoření výtvarného projektu pro 2. stupeň základních škol. Je rozdělena do dvou částí. Teoretická část je věnována stručnému nástinu technického vývoje motocyklu, dále se zabývá designem a motocyklovými závody. Následující kapitola představuje vybrané české i zahraniční umělce, kteří motocykl jako námět promítli do svých děl. Poslední dvě kapitoly této části se věnují technicistním motivům ve výtvarné výchově a projektovému vyučování. Hlavní cíl spočíval ve vytvoření výtvarného projektu, jenž obsahuje devět lekcí, které jsou popsané v praktické části. Dále tato část zahrnuje přípravu projektu, stručné popsání použitých výtvarných technik a reflexe zrealizovaných lekcí projektu. Diplomovou práci doplňují přílohy, ve kterých se nacházejí reprodukce uměleckých děl k teoretické části, fotodokumentace výtvarného projektu a strukturované přípravy lekcí.
Motorcyclists. The Art Project for 2nd Grade of Elementary School
Keywords: výtvarný projekt; výtvarná výchova; motocykl; motocyklové závody; rychlost; projektová výuka; art project; art education; motorcycle; motorcycle races; speed; project teaching