Diagnostika a rehabilitace horního a dolního zkříženého syndromu u fotbalistů - kategorie mladší dorost - Šťastná, Veronika (Jihočeská univerzita, 2010)
Teoretická část této bakalářské práce byla zaměřena na poruchy držení těla a jednostrannou zátěž, která vede ke vzniku svalových dysbalancí. Zaměřila jsem se především na diagnostiku horního a dolního zkříženého syndromu u fotbalistů v kategorii mladší dorost. Po vstupním testování byl sestaven a následně aplikován kompenzační pohybový program, který byl zaměřen na posílení a protažení svalů podílejících se na horním a dolním zkříženém syndromu. Na základě výsledků výstupních testů jsem došla k závěru, že vhodně zvolený program může kompenzovat jednostrannou zátěž a zároveň pomáhá předejít svalovým dysbalancím. Takový program by měl být zařazen do každého tréninkového plánu, aby nedocházelo k jednostrannému přetěžování a následnému vzniku vadného držení těla.
Diagnostics and rehabilitation of the top and lower cross syndrome for football players - youth team category
Keywords: držení těla; posturální funkce; svalové dysbalance; horní a dolní zkřížený syndrom; kompenzační pohybový program; body posture; postural function; muscle imbalance; upper and lower crossed syndrome; compensatory excercise