The pronunciation of Latin and Greek Words in Present-Day English/Výslovnost slov latinského a řeckého původu v současné angličtině - Šmahová, Alžběta (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato práce se zabývá rozkolísanou výslovností slov latinského a řeckého původu v současné angličtině. Začátek práce bude věnovaný historii, tj. kdy a jak tato slova do angličtiny pronikala. Zbytek bude pojednávat o slovech latinského a řeckého původu, která se v angličtině etablovala, jejich zvláštnosti v tvorbě množného čísla či jejich ekvivalenty jsou v práci taktéž zahrnuty a především jejich výslovností. Součástí práce je pak abecední seznam nejpoužívanějších a výslovnostně nejzajímavějších slov přejatých z latiny a řečtiny, stejně tak abecední seznam jmen tohoto původu či znamení horoskopu.
The pronunciation of Latin and Greek Words in Present-Day English
Keywords: Historické pozadí; staroangličtina; Střední angličtina; velký hláskový posun; raná moderní angličtina; renesance; moderní angličtina; latinské a řecké plurály; latinské a řecké kořeny; latinské a řecké přípony; výslovnost; Historical background; Old English period; Middle English period; Great Vowel Shift; Early Modern English period; Renaissance; Modern English period; Latin and Greek plurals; Latin and Greek roots; Latin and Greek affixes; pronunciation