Minulost a současnost původního obyvatelstva Austrálie - Žemlová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2011)
Předkládaná práce se zabývá minulostí a současností původního australského obyvatelstva. V úvodu se věnuje cílům práce, rešerši literatury a metodice zpracování. Další kapitoly se zabývají popsáním vybraných charakteristik Austrálie, konkrétně přírodními poměry, politickým systémem a administrativním dělením Austrálie a jejím hospodářstvím. Následují kapitoly věnované geografickému poznávání a osidlování Austrálie. Stěžejní částí celé práce je popsání vybraných demografických charakteristik australského obyvatelstva, stejně tak i nastínění kulturních specifik domorodé populace. Poslední kapitola se věnuje prognóze. Práce je doplněna o tabulky, obrázky a grafy.
The history and presence of Indigenous Australians
Keywords: domorodé obyvatelstvo; domorodá kultura; historie osidlování; vybrané demografické charakteristiky; prognóza; Indigenous population; Indigenous culture; history of colonization; selected demographic characteristics; prognosis